1.    Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Janowcu Wielkopolskim  [nazwa OPL] z terenu województwa kujawsko-pomorskiego przy współpracy Bankiem Żywności w Poznaniu realizowała/ło Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  sierpień 2017 – czerwiec 2018.

2.    Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:

·         warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);

  • skrobiowe
         (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza
         gryczana, herbatniki maślane),

·         mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),

  • mięsne
         (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy
         wieprzowe, filet z makreli w oleju),

·         cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),

·         tłuszcze (olej rzepakowy),

·         dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).

2. Pomoc żywnościowa trafiła do 579 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa kujawsko-pomorskiego

3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

o 28,67774 ton żywności;

o 7 826 paczek żywnościowych;

o 0 posiłków;

4. W ramach Podprogramu 2017 dla 579 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono  2 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:

• Ekonomiczne – 1 spotkań dla  38 uczestników

• Kulinarne  - 1 spotkań dla 36 uczestników