1.    Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Janowcu Wielkopolskim  z terenu województwa kujawsko-pomorskiego  przy współpracy z Wielkopolskim Bankiem Żywności w Poznaniu realizował  Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  grudzień 2019 – wrzesień 2020.

2.    Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:

·         warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe);

  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),

·         mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),

  • mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),

·         cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),

·         tłuszcze (olej rzepakowy),

·         dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).

2. Pomoc żywnościowa trafiła do 250 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa kujawsko-pomorskiego.

3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

* 12,15548 ton żywności;

* 1000 paczek żywnościowych;

* 0 posiłków;

4. W ramach Podprogramu 2019 dla 250 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono  2 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:

      edukacji finansowej - 0 spotkań dla 0 uczestników

      kulinarnych - 2 spotkania dla 75 uczestników